Première WAARK in de Fraeylemaborg

Première WAARK in de Fraeylemaborg

Theatergroep WAARK speelt op vrijdag 29 september de première van haar nieuwe voorstelling De Menalda vetes in de boerderij van de Fraeylemaborg in Slochteren. Het stuk is tot en met maart volgend jaar te zien.

De voorstelling speelt zich af tijdens de Middeleeuwen en gaat over vetes tussen bestrijdende familieclans. De tekst is geschreven door Jan Veldman en de regie is in handen van Albert Secuur. Met Veldman als schrijver en Secuur als regisseur zorgt WAARK voor een historisch verantwoord stuk met een flinke dosis Grunneger humor. Voorafgaand aan de première is er op donderdag 28 september op dezelfde locatie een try-out.

De Menalda vetes is gebaseerd op gebeurtenissen zoals die in de 13e eeuw door Abt Emo in de Kronieken van het klooster Bloemhof zijn opgetekend. De voorstelling wordt om sommige locaties voorafgegaan door een lezing van Remi van Schaik, waarin hij uitgelegd hoe Groningen als onderdeel van de Friese landen in de Middeleeuwen als ‘clanmaatschappij’ was georganiseerd en welke rol abten van kloosters in dit geheel speelden.

“Tied van overstromings, kruustochten en de Swaarde Dood. t Is tied van aalgedurege stried ien onze streken. Hunzingoërs tegen Fivelingoërs. Oethoesters tegen Oskerders, ain tegen aander, aandern tegen ain. Welkom ien dattiende aiw, welkom bie De Menalda vetes!”

De theatervorm lijkt op een live-hoorspel voor publiek, waarbij geluid en muziek een belangrijke rol spelen. De acteurs wisselen telkens tussen hun rol als hoorspelacteur en die van een personage uit het middeleeuwse verhaal. In de voorstelling zijn de volgende acteurs te zien: Sarah Schierbeek, Nick Kamerling, Arend Lommert en Nico van der Wijk.

Foto: Jeannette Ensing