GRONINGEN – Terwijl heel Nederland tijdens de paasdagen in de ban is van de Matthäus Passion, brengen Pynarello en de grensverleggende singer-songwriter, antropoloog, musicoloog en activist Shishani een hedendaags alternatief: de Passie van Shishani.
In deze ontmoeting van twee zeer uiteenlopende werelden versmelten de klanken van klassiek componist Florence Price (1887-1953) en Shishani (1987). Tevens staat er muziek van Rameau op het programma. Ook de Franse componist zal niet gevrijwaard blijven van hiphopinvloeden, die je soms niet hoort maar wél voelt. De première vindt plaats op zondag 13 april 2025 in het Muziekgebouw in Amsterdam. Aansluitend volgt er onder andere op 14 april een voorstelling in De Huiskamer in Groningen.
Florence Price, de eerste Afrikaans-Amerikaanse vrouw die als componist van symfonische werken werd erkend, moest vechten tegen racisme en ongelijke kansen. Een lijdensweg die zij vol moed heeft doorstaan met meer dan driehonderd composities in haar oeuvre. Shishani: “We zijn nu een eeuw verder en eigenlijk weer terug bij af. Daarom zetten we haar werk in de spotlights. Maar ook omdat het geweldige muziek is. De structuur en harmonieën zijn westers klassiek, de melodieën zijn eigenlijk gewoon instrumentale spirituals.”
Pynarello creëert in een compacte bezetting van vijf strijkers, drie blazers, percussie en toetsen een boeiend spanningsveld tussen de romantische, meeslepende composities van Price en de ritmische en door hiphop, soul, pop en Afrikaanse muziek geïnspireerde klankwereld van Shishani. Het programma bevat onder meer een aantal nieuwe stukken van Shishani’s album Whispers dat in juni verschijnt. Van Rameau klinken er instrumentale arrangementen van enkele delen uit Les indes galantes, de opera waarmee de Franse componist lijkt aan te geven dat onze westerse beschaving geen onverdeeld succes is en waarin hij hulde brengt aan de rijke tradities van verre beschavingen.
Kleur
“De Passie van Shishani gaat over plezier en strijd, hopeloosheid en hoop. Dus over het leven”, zegt Shishani. “Ik streef ernaar me onder alle omstandigheden af te blijven vragen hoe ik kleur aan mijn leven kan geven. Daarbij houd ik altijd in het vizier wat mij hoop geeft. Deze voorstelling zegt veel over wie ik ben en waar ik voor sta. Zoals in dit programma de meest uiteenlopende stijlen op gelijkwaardige wijze worden verbonden, zet ik me in voor een wereld waarin alle mensen gelijkwaardig en in harmonie samenleven.”
Droom
Voor Shishani is dit project een droom die uitkomt. “Ik ben opgegroeid met klassieke muziek. Sterker nog: er klonk alleen maar klassiek in huis tijdens mijn kinderjaren. Mijn vader, een Belg, droomde van een leven als concertpianist maar is psychiater geworden. Tijdens de puberteit begon ik te rebelleren en kwam er snoeiharde hiphop in mijn leven. Het snoeiharde is inmiddels verdwenen, maar de hiphop is gebleven. Ook de muziek en ritmes uit het land van mijn moeder, Namibië, vormen een wezenlijk onderdeel van mijn liedjes. In de Passie van Shishani komt al deze muziek samen, maar dankzij Pynarello wél met totaal nieuwe kleuren en arrangementen.”
Bekijk de trailer
Foto: Pynarello (ingezonden)