De Vrije Student: stop samenwerking met Chinese universiteit

De Vrije Student: stop samenwerking met Chinese universiteit

GRONINGEN – Studentenpartij De Vrije Student vindt dat de samenwerking tussen de RUG en de Chinese Fudan-universiteit moet stoppen.

De reden is de statutenwijziging van de Fudan-universiteit die in december 2019 is doorgevoerd. Deze wijziging stelt dat een commissie van de Chinese communistische partij nu alle belangrijke beslissingen in de universiteit maakt. Volgens de studentenpartij komen hiermee de academische vrijheden van studenten en medewerkers in gevaar.

Daarnaast heeft de universiteit academische vrijheid en onafhankelijkheid uit haar statuten gehaald. Zij stelt nu dat haar belangrijkste doel is om ‘docenten en studenten te wapenen met Xi Jinpings socialistische ideologie met kenmerken van China in het nieuwe tijdperk’.

Tevens is onlangs uitgelekt dat de universiteit in Fudan onderzoek naar het coronavirus streng censureert. Deze ontwikkeling is volgens facultaire fractievoorzitter Reender Reenders extra pijnlijk, omdat de universiteit niet alleen uitwisselingsprogramma’s met deze universiteit heeft, maar ook een gezamenlijke opleiding en diploma aanbiedt met de Fudan universiteit.

“Het is onbegrijpelijk dat de RUG een gezamenlijk diploma heeft met een universiteit die als belangrijkste doel heeft het indoctrineren van haar studenten en docenten”, aldus Reenders. “Academische vrijheid en onafhankelijkheid in onderzoek zijn kernwaarden van de Nederlandse academische gemeenschap. Die horen bij de RUG voorop te staan.”

Daarom roept De Vrije Student de Rijksuniversiteit Groningen op om zo spoedig mogelijk de samenwerking met de Fudan-universiteit te beëindigen.

Foto: Google Street View