Energieprijzen deels omhoog vanwege Groninger gas

Energieprijzen deels omhoog vanwege Groninger gas

Prijzen voor energie gaan volgend jaar omhoog, en dat heeft deels te maken met het terugbrengen van de gaswinning in Groningen.

Berekeningen laten zien dat een huishouden op jaarbasis gemiddeld 150 euro meer gaat betalen. Dit komt neer op ongeveer tien euro per maand. Redenen voor de prijsstijging zijn divers.

Oorzaken prijsstijging

De grootste stijging komt door een aanpassing van de energiebelasting. De belasting op gas gaat omhoog en die van stroom naar beneden. Op deze manier moeten huishoudens worden verleid om over te stappen op gasloos wonen. Oorzaak is onder andere de problemen in Groningen. Ook de ODE gaat omhoog, de opslag(heffing) voor duurzame energie. Deze opslag is als wet in 2013 ingevoerd en wordt gebruikt om de productie van duurzame energie te stimuleren.

Huurders de dupe

Huurders in slecht geïsoleerde woningen lijken het kind van de rekening te worden. Zij ontvangen een hogere gasrekening, terwijl ze niet zelf gaan over het verduurzamen van hun woning. Daarom wordt er door de Woonbond een online Meldpunt Energiealarm geopend. Huurders met hoge energierekeningen worden opgeroepen om een melding te doen. Met deze meldingen wil de Woonbond laten zien welke problemen er zijn met hoge energiekosten in huurwoningen.

Afgelopen juni moesten Nederlandse huishoudens ook al meer betalen voor energiekosten. Toen werd bekend dat een gezin soms tot 70 euro op jaarbasis meer ging betalen. Sommige energieleveranciers hielden de prijzen echter gelijk, waaronder Essent en Energie Direct. Dat was terug te lezen in het aantal positieve Energie Direct ervaringen. Dit keer behoort het gelijk blijven van de prijzen niet tot de mogelijkheden.

Foto: Pixabay