FC Groningen in zwaar weer: moet de gemeente helpen?

FC Groningen in zwaar weer: moet de gemeente helpen?

GRONINGEN – FC Groningen zit financieel in de knoop door de coronacrisis. Moet de gemeente Groningen de club helpen?

Voetbal heeft een grote maatschappelijke en sociale waarde. Voor veel Groningers is dit het uitje waar ze vaak dagen naar uitkijken. “De gemeente is 100% aandeelhouder en daarom moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen en mogen we FC Groningen niet failliet laten gaan”, vindt 100% Groningen.

“Een leeg stadion of een leeg topsportzorgcentrum kost ons op de lange termijn nog veel meer geld. Dan praten we niet over één miljoen euro, maar over echt tientallen miljoenen euro’s. Een leeg stadion is niet zomaar gevuld, denk aan de Langeleegte van het vroegere BV Veendam.”

“Dat neemt niet weg dat de steun van één miljoen euro er niet zomaar komt. FC Groningen moet zelf ook kijken wat ze kunnen doen aan salarissen, personeel, etc. Als gemeente hebben namelijk helaas (erg) weinig vet op onze botten.”

“Toevallig hebben we het morgen in een raadscommissie over de Stadjerspas. Het gaat over kaartjes en kortingen voor uitjes voor armen, die geschrapt gaan worden vanwege bezuinigingen. Voor veel mensen valt dat niet uit te leggen en wij snappen waarom. Daarom willen wij eerst een volledige financiële analyse van de FC Groningen zien, voordat wij ‘ja’ op zo’n groot bedrag kunnen zeggen.”

“Ook moet Den Haag gaan kijken wat ze kunnen doen. Heel BV voetbal zit op een zinkende Titanic, allemaal in het zelfde schuitje en met dezelfde financiële problemen. We verwachten op korte termijn ook een reactie van de minister, over hoe het kabinet haar steentje wil bijdragen.”

Foto: 100% Groningen