Feestelijke overhandiging Doris Dorpsuil aan SKSG

Feestelijke overhandiging Doris Dorpsuil aan SKSG

GRONINGEN – Stichting Kinderopvang Stad Groningen is een prachtige samenwerking aangegaan met Bo Sijpkes, de schrijfster van Doris Dorpsuil.

Zij is ook de bedenkster van de achterliggende methode om kinderen te helpen bij het verwerken van levensveranderende situaties. Op woensdag 28 november worden op SKSG Dolfijn 82 boeken feestelijk in ontvangst genomen door Enno van der Werff, directeur-bestuurder van SKSG.

Het boek ‘Doris Dorpsuil’ krijgt binnenkort een plekje op alle kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang locaties van SKSG, want kinderen verdienen het om te leren luisteren naar hun eigen onderbuikgevoel. Doris Dorpsuil helpt ze daarbij. Bij de feestelijke overhandiging zal Bo Sijpkes de aanwezige kinderen voorlezen uit het boek.

Start in de basis

Burn-outs, depressies en niet weten wat je wilt zijn zaken waar veel jongeren tegenwoordig in vastlopen. “Dat kan anders!” vinden Bo en SKSG, en dat start bij het jonge kind. In het eerste boek van Doris Dorpsuil komen vier belangrijke thema’s aan bod; de eerste schooldag, scheiding, de geboorte van een broertje of zusje en de dood. Dit zijn allemaal levensveranderende situaties voor kinderen, waar gevoelens bijhoren waar we ze nooit helemaal op voor kunnen bereiden.

“Wat we wel kunnen doen is kinderen al van jongs af aan leren hun gevoelens te herkennen; dat ze er mogen zijn, dat ze elk gevoel aan kunnen en dat wij, als volwassenen, ze helpen om deze gevoelens te verwerken. Alles met als doel om de kinderen van nu op te laten groeien tot weerbare mensen”, aldus Bo Sijpkes.

Mooie toevoeging

SKSG Kinderopvang kijkt erg uit naar de samenwerking met Bo Sijpkes en is benieuwd naar de ervaringen van kinderen, pedagogisch medewerkers en ouders. Het pedagogenteam is in ieder geval erg enthousiast over de verhalen en de prachtige illustraties van Doris Dorpsuil, en natuurlijk over de laagdrempelige manier om met kinderen in gesprek te gaan over hun gevoelens.

Nicole Scheffer, pedagoog bij SKSG: “Het pedagogisch beleid van SKSG Kinderopvang biedt houvast om kinderen zelfbewust, vol zelfvertrouwen en zelfstandig hun weg te laten kiezen. Doris Dorpsuil en de achterliggende methode voor volwassenen zijn een mooie toevoeging op deze manier van werken.”

Écht contact

De verhalen zijn altijd geschikt om voor te lezen, ook als de situaties niet direct aan de orde zijn. Doris maakt snel écht contact met kinderen aan de hand van vier concrete stappen, daarom wordt de verwerkingsmethode ook wel de 4-stappenmethode genoemd. Deze stappen staan uitgelegd in een bijgevoegde handleiding voor volwassenen.

Foto: Ati van Twillert