De effecten van hitte, droogte, wateroverlast en andere vormen van extreem weer zijn onderwerp van de zogeheten ‘klimaatstresstest’.
Deze test is in de gemeenten Groningen en Ten Boer het afgelopen voorjaar en zomer uitgevoerd. Het is een verkennende inventarisatie, met input van andere overheden, bedrijven en relevante organisaties. Voorbereiden op een veranderend klimaat is immers een verantwoordelijkheid van iedereen.
Wethouder Roeland van der Schaaf (Groningen): “De invloed van het klimaat is groot en beïnvloedt de wijze waarop wij leven, werken en onze vrije tijd invullen. Maar de klimaatsverandering biedt ook kansen om onze leefomgeving groener en beter te maken. Denk bijvoorbeeld aan het groener maken van de binnenstad waar we al mee begonnen zijn.”
Wethouder Annie Postma (Ten Boer): “Iedereen heeft na afgelopen zomer wel een verhaal over de warmte of droogte. Verwacht wordt dat dergelijke zomers vaker gaan voorkomen. We kunnen samen iets doen aan deze effecten. Een groene tuin of een groen dak kan al bijdragen aan het vasthouden van water en het verkoelen van je huis en de omgeving.”
In de stresstest is gekeken naar de effecten binnen sectoren die van groot belang zijn in de gemeenten Groningen en Ten Boer. Deze zijn: gezondheid, recreatie, veiligheid, infrastructuur (inclusief energie), natuur, landbouw, water en ruimte. De stresstest kwam tot stand door middel van een modelstudie, data-analyses en zogeheten ‘risicodialogen’.
Tijdens deze gesprekken bespraken de relevante partijen in de stad binnen de verschillende sectoren de potentiële kwetsbaarheden. Een voorbeeld zijn tunnels die in een aanrijroute van hulpverleningsdiensten liggen en niet meer te gebruiken zijn bij extreme wateroverlast.
De stresstest is een eerste inventarisatie en daarmee geen statisch document. De informatie wordt verder aangevuld en aangescherpt. Verder willen de gemeenten naar een uitvoeringsagenda voor het thema klimaatadaptatie, op basis van het ambitieniveau dat door de (nieuwe) gemeenteraad wordt aangedragen. Op dat moment wordt de stresstest ook verder aangevuld met het grondgebied van de huidige gemeente Haren.
Foto: Pixabay