Jongeren schuldvrij door advies studenten Noorderpoort

Jongeren schuldvrij door advies studenten Noorderpoort

GRONINGEN – Studenten van het Noorderpoortcollege onderzochten hoe de gemeente Groningen jongeren met geldschulden kan helpen.

Structurele voorlichting over schulden op verschillende momenten in de studieloopbaan van jongeren, waarbij de ouders worden betrokken. En dezelfde voordelen en kortingen als hbo-studenten ook voor mbo-studenten. Daarnaast meer bewustwording onder jongeren over hoe om te gaan met geld. Dit is een greep uit de adviezen van de Studenten van het Noorderpoortcollege in Groningen. Ze hadden de opdracht om in 10 weken te onderzoeken hoe de gemeente Groningen ervoor kan zorgen dat jongeren eerder aan de bel trekken bij het ontstaan van schulden, zodat ernstige schuldenproblematiek voorkomen kan worden.

Het onderzoek is onderdeel van Speaking Minds opgezet door Save the Children, Defence for Children en Stimulansz. De studenten gingen op werkbezoek bij de Groningse Krediet Bank en spraken uitvoerig met verschillende professionals over het onderwerp. Vandaag presenteerden de studenten hun adviezen aan wethouder Jeugd Mattias Gijsbertsen: “We willen jongeren stimuleren om na te denken en mee te praten over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Met Speaking Minds maken we gebruik van de specifieke kennis van jongeren en doen er als gemeente ons voordeel mee.”

De studenten stellen voor om een app te ontwikkelen waarop jongeren de mogelijkheid krijgen om hun geldzaken bij te houden. Ook kunnen jongeren met die app makkelijk zien welke instanties er actief zijn in een gemeente en welke regelingen er gelden per gemeente. Om de bewustwording verder te vergroten en de regelingen meer bekend te maken zou een campagne gestart moeten worden.

Project Speaking Minds Speaking

Speaking Minds begeleidde de gemeente en de jongeren bij dit traject. “In Nederland krijgen bijna 300.000 kinderen en jongeren te maken met armoede. In de praktijk blijkt dat gemeenten en jongeren elkaar vaak moeilijk weten te vinden en dat beleid niet altijd aansluit bij wat de jongeren nodig hebben”, zegt projectleider Marinke Ros van Save the Children. “Terwijl ze vaak juist een heel sterke mening hebben over wat er anders zou kunnen.”

Foto: 1820796/Pixabay