‘Maak zonnepanelen op industriegebouwen in Groningen verplicht’

‘Maak zonnepanelen op industriegebouwen in Groningen verplicht’

GRONINGEN – GroenLinks wil dat de gemeente Groningen per 1 januari 2022 alle industriegebouwen in de gemeente verplicht om zonnepanelen op hun daken te laten leggen. Dat schrijft de partij in een bericht op haar website.

Groningen heeft als klimaatdoel om in 2035 een CO₂-neutrale gemeente te zijn. Maar voordat we dat halen, zullen er nog veel maatregelen genomen moeten worden. Om dichter bij een energieneutraal Groningen te komen, wil de gemeenteraadsfractie van GroenLinks daarom dat er naast elektriciteits- en warmtebesparing veel zonnepanelen worden geplaatst. Volgens de partij bieden daken van Groningse industriële gebouwen hiervoor een uitstekende mogelijkheid. En hoewel de zonnepanelen subsidie 2021 is stopgezet, kan het plaatsen van zonnepanelen dankzij een nieuwe terugleversubsidie toch interessant blijven voor bedrijven.

‘Belangrijk en zichtbaar onderwerp’

“De energietransitie houdt veel mensen bezig”, zo weet raadslid Ceciel Nieuwenhout. “Het is een belangrijk thema en het is natuurlijk een zichtbaar onderwerp in de ruimte om ons heen. We krijgen daardoor vaak de suggestie van mensen dat we bijvoorbeeld eerst alle daken eindelijk eens vol moeten leggen met zonnepanelen. Het was wat ons betreft dan ook een doorn in het oog dat er op veel industriedaken nog niks ligt. Je hoeft maar even op Google Earth naar de industriegebieden in de gemeente te kijken om dat op te merken.”

Grotere rol voor gemeenten

Het voorstel van GroenLinks sluit nauw aan op een wetsvoorstel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Op basis van een recent voorstel geeft het BZK gemeenten vanaf volgend jaar het recht om zonnepanelen op industriële daken te verplichten. Ook regelt het voorstel dat de gemeente klimaatadaptieve daken kan afdwingen in het geval van daken die niet zoveel zoninval krijgen. Door het wetsvoorstel kunnen gemeenten straks een grotere rol pakken en meer sturen op efficiënt ruimtegebruik. En dat is volgens GroenLinks hard nodig. Bedrijven kunnen er dus verstandig aan doen om zich alvast in te lezen en zonnepanelen offertes te vergelijken.

Toezegging en actieplan

“Er is veel werk aan de winkel in de energietransitie en we moeten alle zeilen bijzetten om onze doelen voor 2030 te halen”, vertelt Nieuwenhout. “Daarom moeten we niet pas tot 2022 wachten met plannen maken voor dit specifieke onderwerp.” De partij is dan ook blij met de toezegging van wethouder Broeksma (GroenLinks). Volgens Broeksma ligt er voor 2022 een actieplan klaar, zodat er direct begonnen kan worden zodra het voorstel is aangenomen. “Zo kunnen we zorgen dat die daken zo snel mogelijk vol liggen met zonnepanelen”, besluit Nieuwenhout.

Foto: bernswaelz/Pixabay