RUG besteedt 110.000 euro onderwijsgeld aan feestjes

RUG besteedt 110.000 euro onderwijsgeld aan feestjes

GRONINGEN – De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) besteedt 110.00 euro, dat bestemd is voor onderwijs, aan eigen afscheidsfeestjes.

Het kan niet op bij de RUG, zo blijkt uit een artikel van de Democratische Academie Groningen (DAG). Waar het afscheid van voormalig collegevoorzitter Sibrand Poppema een belachelijke 40.000 euro kostte, verbreekt het ‘feestje’ van rector magnificus Elmer Sterken alle records met maar liefst 70.000 euro.

“De 70.000 euro aan publieke middelen kunnen in tijden van bezuinigingen en torenhoge werkdruk voor docenten een veel betere besteding krijgen. Maar in plaats daarvan kiest het College van Bestuur voor het organiseren van een eigen feestje”, stelt DAG op haar website.

Minister vraagt om opheldering

De hoogte van het bedrag is opmerkelijk aangezien het om publiek geld gaat. Ter vergelijking: een afscheidsfeestje van een bewindspersoon bij de overheid mag maximaal 30.000 euro kosten. Een roep om soberheid vanuit de Universiteitsraad werd genegeerd. Daarom gaat onderwijsminister Ingrid van Engelshoven de RUG nu om opheldering vragen over het peperdure afscheidsfeest, zo meldt De Telegraaf.

Het is de tweede keer sinds korte tijd dat de RUG negatief in het landelijke nieuws verschijnt. In maart werd duidelijk dat filosofiestudenten en -docenten van de RUG de komst van een controversiële spreker wilden blokkeren. Een podium bieden zou gelijk staan aan het ondersteunen van diens standpunten. De lezing werd niet afgelast, maar de organisatie voelde zich genoodzaakt extra beveiliging te regelen.

Foto: jankuss/Pixabay