Workshop 1 oktober: Geluidsversterking voor beginners

Workshop 1 oktober: Geluidsversterking voor beginners

GRONINGEN – Op zaterdag 1 oktober wordt er weer een workshop geluidsversterking voor beginners georganiseerd bij VRIJDAG in Groningen.

De workshopdag is gericht op (amateur)geluidstechnici, zangers en muzikanten die beter willen leren werken met een professionele geluidsinstallatie. Er wordt gewerkt met een analoge audio mixer. De cursus wordt gegeven door Arnoud van der Laan, van AE audio productions. Hij is al 30 jaar professioneel geluidstechnicus en verzorgt geluidstechniek voor koren, orkesten en theatervoorstellingen. Ook is hij gastdocent aan het conservatorium in Haarlem. Kaarten kunnen worden besteld via de website van VRIJDAG.

Apparatuur opbouwen en aansluiten

De cursus begint met een duidelijke uitleg van alle apparatuur. Het grootste deel van de dag is echter ingeruimd voor de praktijk. De deelnemers gaan samen de geluidsinstallatie opbouwen en aansluiten. Er wordt gebruik gemaakt van een live multitrack-opname van een professionele band. Hiermee kan er worden geoefend met het inregelen en mixen van muziek, gebruik van toonregeling en effecten, het aansturen van monitoren en nog veel meer. Ook is er uitgebreide aandacht voor het oplossen van rondzingende microfoons, wat een veel voorkomend probleem is. De workshop is gericht op beginners, er is dus geen technische achtergrondkennis nodig.

Cursus met 8,6 hoog gewaardeerd

“Het is ontzettend leuk om deze workshops te geven”, zegt Arnoud. “De deelnemers hebben een hele gevarieerde achtergrond. Zo zijn er beginnende technici van een kerk en verschillende koren, maar ook zangers, muzikanten, een koordirigent en een theater regisseur doen mee. De mixers hebben tegenwoordig vaak enorm veel mogelijkheden, maar die kunnen voor beginners nogal overweldigend zijn. Tijdens deze workshop kunnen we de functies stap voor stap doornemen. Bovendien krijgen de deelnemers een cursusboekje mee, met daarin een uitleg van alle knopjes op de mixer. Zo kunnen ze thuis alles nog een keer rustig nalezen en dat werkt heel goed. De afgelopen cursus kreeg dan ook een 8,6 als rapportcijfer van de deelnemers.”

Nog enkele plaatsen beschikbaar

De workshop wordt georganiseerd in samenwerking met het KultuurLoket en VRIJDAG. De cursus op zaterdag 1 oktober 2022 is van 11.00 tot 16.00 uur, in de prachtige theaterzaal van VRIJDAG, aan de Sint Jansstraat 7 in Groningen. Deelname kost 50 euro per persoon. Er wordt gewerkt in een kleine groep van maximaal 15 personen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Foto: Arjen de Boer