Fraeylemaborg viert Honderd jaar De Ploeg

Fraeylemaborg viert Honderd jaar De Ploeg

SLOCHTEREN – De Fraeylemaborg zet het jubileum van Groninger kunstkring De Ploeg kracht bij met een afwisselende tentoonstelling in het Koetshuis.

Zeventien leden van kunstkring De Ploeg laten verrassend werk zien in gevarieerde technieken. De kunstwerken hebben een relatie met het landgoed Fraeylemaborg. Op de jaarlijkse Ploegbuitendag op 8 september werd hier op locatie gewerkt, zowel in het park als in de borg. Het resultaat is een variatie aan uiteenlopende kunstzinnige interpretaties van een inspirerend landgoed.

Zo maakte Arien de Groot aquarellen in de Eetkamer, Reinier van de Berg schilderde een kleurige borg en Geert Schreuder legde het zonlicht in het souterrain van de Fraeylemaborg vast. Sommige kunstenaars gingen in het park aan de slag, zoals Marjan Cornelius met Secret Oak en Gijs van der Sleen met zijn triptiek Herfst op Fraeylemaborg.

In de tentoonstelling zijn daarnaast kunstwerken te zien van vroegere Ploegkunstenaars uit de Jan Menze van Diepencollectie. Het gaat om kleurige schilderijen en stoere grafiek van onder meer Johan Dijkstra, Jan Altink, Jan Wiegers, George Martens en Jan van der Zee. Zo is van Johan Dijkstra het schilderij Ubbo Emmiussingel in Groningen te zien. Hij kon niet weten dat precies op die locatie later het Groninger Museum zou worden gebouwd…

Jan Menze van Diepen (1905-1994) werd geboren in Waterhuizen in een familie van Groninger scheepsbouwers. Hij was een bevlogen verzamelaar met een brede belangstelling die een uitgebreide collectie bijeenbracht. De ruim 9.000 inventarisnummers omvatten naast de Ploegkunstwerken ook Oosters porselein, een Oranje-Nassauverzameling, topografische kaarten en beeldende kunst.

Na zijn overlijden in 1994 werd de unieke collectie overgedragen aan de Jan Menze van Diepen Stichting en is nu gevestigd op het landgoed Fraeylemaborg in Slochteren. De collectie is online te raadplegen via vandiepencollectie.nl en wordt zoveel mogelijk in bruikleen gegeven aan musea en culturele instellingen.

De Jan Menze van Diepen Stichting bestaat dit jaar veertig jaar. Op 1 november verschijnt een publicatie over verzamelaar Jan Menze van Diepen (1905-1994) met de titel ‘Allemaal voor het algemeen belang’, geschreven door Henny van Harten.

De tentoonstelling Honderd jaar De Ploeg is te zien in het Koetshuis van de Fraeylemaborg van 13 oktober 2018 tot en met 27 januari 2019.

Foto: Fraeylemaborg