Column: Fiets

Column: Fiets

COLUMN – Je kunt van tbs’er Ronald van Zwam zeggen wat je wilt maar wat kan die jongen fietsen.

Na een demarrage ontsnapte hij aan zijn begeleider tijdens een Nijmeegs fietsverlof. Dat hij zo snel kon fietsen lukte omdat ‘ie z’n balkje niet op had. In de krant had ‘ie namelijk wel een balkje voor z’n ogen. Best wel eigenaardig. De politie wil graag dat we uitkijken naar een ontsnapte tbs-patiënt maar met een zwart balkje zodat we hem niet herkennen.

Waarom is het trouwens altijd een zwarte balkje. Waarom geen wit balkje of nog beter een gender neutraal balkje. In de kleuren van de regenboog bijvoorbeeld. En daarnaast waarom geen commerciële boodschap op het balkje. Bijvoorbeeld de Gamma of Praxis balk. Of de drie strepen balk van Adidas?

Als Ronald van Zwam een biefstuk was zou hij medium/rare gevaarlijk zijn.
Van Zwam is in 2014 veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor enkele zedendelicten waarbij hij via internet contact zocht met minderjarigen. Dat leidde weer tot ontmoetingen met ontuchtige handelingen.

Je mag natuurlijk niet zeggen dat van Zwam een gore pedofiel is die via slinkse manieren aan piepjonge meisjes zit. Nee dat mag je niet zeggen. Je moet zeggen dat ‘ie een moeilijke jeugd heeft gehad en helaas helaas is hij ontoerekeningsvatbaar. Soms hoop je dat er iemand opstaat die zegt: “Laat mij maar ff.” Om vervolgens nooit meer iets te horen van deze mislukte pannenkoek.

Voor zijn fietsvlucht verbleef van Zwam in een keurige kamer met vol pension in de Pompekliniek in Nijmegen. Kosten; zo’n vette 1200 euro per dag. Zijn dossier is vuistdik. Dus genoeg werk aan de winkel voor de behandelende psychiaters. Maar hoe genees je een pedo. Door hem niet meer voor te lezen uit de boeken van Nijntje..?

Politiekorpsen in binnen- en buitenland waren in opperste staat van paraatheid. Tot zijn advocaat Jan Knoetser verscheen bij Pauw met een eisenpakket. Dat Van Zwam alleen terugkwam als er twee mensen werden ontslagen waaronder de directeur van de kliniek. Kijk, dat noem ik nou een knap staaltje beeldhouwen uit hondenstront.

Jan zei ook dat drank, kinderporno, cannabis en cocaïne ruim voorradig zijn in alle klinieken. Poe poe, da’s nog eens een voorbereiding op de maatschappij. Zo slepen we ons in Nederland van het ene tbs drama naar het andere.

Er ontsnapt regelmatig een kindermisbruiker op de fiets of er loopt een modelgevangene weg. Niet alleen in het knettergekke Den Dolder, de chaotische Pompekliniek of de onveilige tbs-kliniek Oostvaarders in Almere. Het is nu ook hommeles in het anders zo rustige Drenthe. Daar in ‘Hoeve Boschoord’ is nota bene een van de therapeuten veroordeeld voor het prostitueren van een 16-jarig meisje. Prima voorbeeld voor de daar opgesloten koekkoek klanten.

Ronald van Zwam bleek in Parijs te zitten. Als een echte tourwinnaar. Onze Hollandse Eddy Merckx werd gearresteerd en slaapt in z’n gele trui weer veilig in de Pompekliniek. Nou ja, veilig…

Ronny Lammers

Foto: Politie