Column: Kelder

Column: Kelder

COLUMN – Het ging deze week alleen maar over een keldersektefamilie in het Drentse Ruinerwold die door de politie van hun (hune)bed was gelicht.

Er bestaan in Nederland natuurlijk ook normale keldergezinnen. Die bewonen 28 m2 zonder daglicht voor zo’n 1,5 miljoen op de Amsterdamse grachtengordel. Alleen noem je zo’n kelder ‘souterrain’ en is het probleem opgelost.

Negen jaar in een kelder wachten op het einde der tijden en negen jaar minister-president Rutte. Het zou mij niks verbazen als het één met het ander te maken heeft. Iedereen weet allang dat ‘t einde komt door een overstroming des doods. Dan kun je met z’n allen toch beter op zolder gaan zitten lijkt me. Ben je ook nog dichter bij de Heiland die boven ons woont want de aarde is plat. Je moet die geloofswappies tegenwoordig ook alles uitleggen.

Wat een opgeklopt gedoe trouwens. Bij mij zit al sinds 1943 een echtpaar op zolder ondergedoken. Zolang ze netjes betalen ga ik ze niet vertellen dat de oorlog voorbij is.

Ruinerwold is net zo vaag ver weg als de burgemeester met zijn kennis van zaken. Half Hilversum had dat takke end gereden om de persconferentie van Roger de Groot bij te wonen. Hij las knullig met een droge mond iets voor en beantwoorde exact nul vragen. Zijn vrouw had nog zo gezegd: “Rekken en der bijblijven schat. Denk aan je promotie.” Ach, die man is ook maar een omhooggevallen Kop van Jut op de jaarlijkse dorpskermis. Na dit optreden degradeert Roger helaas naar het kelderloze Suskutterveen. Een gemeente met 17 inwoners en een slagerij. Zijn vrouw loopt weg, koopt een paar netkousen en zoekt het hogerop.

Ook fijne buren daar in dat rustige Ruinerwold. Nooit gedacht: laten we de plaatselijke veldwachter eens vertellen dat hier iets niet klopt. Dat er ‘s nachts aan het dak wordt gewerkt en er boodschappen naar binnen worden gebracht. Er ging dus geen lampje branden in die Ruinerwoldse boerenhoofdjes. De enige lichten die aangingen waren van de Volvo van de Oostenrijkse klusjes-en Moonieman Josef Bunner.

En dan dus weer niemand die zich bekommerd om de geit met lamme uiers die ook al negen jaar geen geile bok heeft gezien. Ze hadden tenminste kunnen melden dat dit voor het eerst is dat een geit door een autochtoon van achteren is besprongen. De kinderen droegen niet voor niets geitenwollen sokken en een sik.

Er is maar één ding erger dan 9 jaar dood zijn zonder dat iemand je mist en dat is 9 jaar leven zonder dat iemand je mist. Waar ging het mis. Dat je een reliegekkie bent geworden van de Moon-sekte en zomaar rondjes loopt in de tuin met andere Moonies. Dan word je opeens na 9 jaar in één klap uit je vertrouwde omgeving gerukt en ondergebracht in een Center Parcs bungalow. Over het einde van de wereld gesproken. Als je toch ergens niet dood gevonden wilt worden is het in oktober in een Center Parcs bungalow in Ruinerwold. Zeker niet als je net uit je gezellige warme kelder komt met moestuin en geit met lamme uiers.

Jarenlang met rust gelaten worden klinkt natuurlijk aanlokkelijk. Toch maar eens vragen hoe ze dat hebben gedaan. Ik wil ook wel eens van de radar verdwijnen en geen belasting betalen. Misschien eerst maar eens een boerderij kopen in Drenthe. Liefst met wijnkelder.

Ronny Lammers

Foto: Google Maps