Column: Killer Kat

Column: Killer Kat

COLUMN – We kijken nog even de kat uit de boom, maar na de gepensioneerde knijpkat en de weggepeste pitspoes is het nu de beurt aan de huis-tuin-en-keukenkat. Deze tijger in kattenvacht blijkt opeens een moordenaar zonder poespas.

Hoe heeft het zover kunnen komen in ons diervriendelijke Nederland. Milieujuristen Arie Trouwborst en Hans Somsen van de Katten Universiteit Tilburg (KUT, dat kan geen toeval zijn) binden in Trouw de kat de bel aan. Gewoon weer een paar bezopen geleerden die de volgende dag met een kater wakker worden en het achtuurjournaal willen halen.

Katten zijn slim en lief. De huiskat is gek op de huismus en de huismuis. Zo gek dat ie ze doodknuffelt. Hoe aardiger hij u vindt, des te meer muisjes dumpt hij bij de keukendeur. En al kijkt het muisje moeilijk en ligt ie met de pootjes omhoog, onthoudt dan; voor wat hoort wat. Dus geef uw kat op z’n minst een paar brokjes en een aai-aaibeloning.

De huiskat blijkt verrassend een van de grootste meedogenloze uitroeiers ter wereld. Voor bijna 370 diersoorten is de kat een gevaar. Alleen al in Nederland worden elk jaar naar schatting 140 miljoen dieren door uw grote lieverd gedood. Bijzonder dat katten, na tenminste 2.500 jaar als huisdier vrij rond te hebben gelopen, nu ineens een bedreiging vormen voor de biodiversiteit. Want laten we eerlijk zijn. Dat maak je toch zelfs de kat niet wijs. Zulke logica moet wel uit Brussel komen. Het kost een paar centen maar dan heb je er ook veel achterlijke regels voor terug.

Naast poezenvrouwtje Marijke Helwegen, die vindt dat katten, net als wijlen Jules Deelder, moeten genieten van het nachtleven, is er ook nog Jort Kelder. Jort heeft twee Britse korthaarkatten die luisteren naar de namen Prins Harry en Don Carlos. Het moge duidelijk zijn. Het gaat hier niet om een paar hopeloos wegkwijnende kittens uit een koud asiel in het Groningse Bedum. De herenkatten worden vanuit hun warme nest aan een Amsterdams grachtenpand per limo naar Jort’s andere huis in de duinen gereden. Daar begint het feest met de jacht op spitsmuisjes en andere ‘tot de dood ons scheidt’-diertjes. Geen katjes dus om zonder handschoenen aan te pakken.

Wilt u weten wat uw tot killerkat getransformeerde spinnende schat ‘s nachts uitspookt? Hoeveel bloed er wordt vergoten en het aantal half opgegeten slachtoffers dat hij maakt? En heet uw kat toevallig ook nog Adolf? Vanwege z’n leuke zwarte snorhaartjes? Zorg dan dat hij is uitgerust met een halsband met simkaart en beltegoed, zodat u hem kunt bellen en een Google-plaatsbepaling krijgt terug geappt. Het werkt geweldig en voorkomt dat u midden in de nacht een bezoek moet brengen aan een gruwelijk plaats delict.

Al is het de seriemoordenaar van de buurt en kijkt u hem boos aan, u hebt ‘m meteen al vergeven. Eeuwige dikke vrienden. Een relatie van pure liefde. Een kusjesregen over z’n bol. Een kriebel onder z’n kin. Wat snoepjes op z’n lievelingsschoteltje. En een slaapdeuntje voor de zware oogjes. Daarna heerlijk samen slapen. U in het bed, Kat in het bakkie.

Over de auteur

Deze column is geschreven door Ronny Lammers. Ronny schrijft elke zondag een spraakmakende column waarbij hij geen blad voor de mond neemt. Ronny is eigenaar/coach van ITP Institute Tennis Promotion en traint met zijn team alle niveau’s in het noorden van Nederland.

Foto: Ronny Lammers