Nieuwe gemeenteraad gemeente Groningen vandaag geïnstalleerd

Nieuwe gemeenteraad gemeente Groningen vandaag geïnstalleerd

GRONINGEN – De gemeenteraad van de nieuwe gemeente Groningen wordt vanmiddag geïnstalleerd.

Er worden 44 raadsleden worden geïnstalleerd. De gemeenteraad van Groningen bestaat uit 45 raadsleden. Eén afwezig raadslid wordt eind deze maand geïnstalleerd.

De raadsvergadering van vanmiddag is de eerste van de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Groningen, waarin Groningen, Haren en Ten Boer zijn opgegaan. In deze vergadering worden ook vier wethouders benoemd. Dat zijn Paul de Rook (D66), Roeland van der Schaaf (PvdA), Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) en Joost van Keulen (VVD). Zij waren tot gisteren, 1 januari, wethouders in de oude gemeente Groningen. De vergadering begint om 16.30 uur en is live te volgen op groningen.raadsinformatie.nl.

Peter den Oudsten, waarnemend burgemeester van Groningen, is sinds 1 januari in z’n eentje het college van burgemeester en wethouders van Groningen. De Rook, Van der Schaaf, Gijsbertsen en Van Keulen worden nu benoemd als wethouder omdat de formatie van het nieuwe college nog niet is afgerond. Zij handelen alleen noodzakelijke zaken af en voeren geen nieuw beleid uit. Wanneer de formatie is afgerond, doen deze vier wethouders afstand van het wethouderschap als zij niet behoren tot het nieuwe college. Onder leiding van Mattias Gijsbertsen onderhandelen de politieke partijen GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie over een nieuw coalitieakkoord voor een nieuw college van B&W.

Foto: Gemeente Groningen