Groninger cultuurprijzen 2024 zoekt kandidaten 

Groninger cultuurprijzen 2024 zoekt kandidaten 

Er zijn drie categorieën: voor professionals, amateurs en talenten.   De kandidaten kunnen worden aangedragen tot en met 1 juli via cultuurprijsgroningen.nl. De prijzen worden 21 oktober uitgereikt door René Paas (commissaris van de Koning en voorzitter Cultuurfonds Groningen) en Tjeerd Dekken (cultuurgedeputeerde van de provincie).  

Drie categorieën  

Groninger Cultuurprijs

De Groningen cultuurprijs is gericht op professionals. Deze prijs is voor een Groninger persoon, gezelschap of instelling die een grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling en/of zichtbaarheid van de Groninger kunst en cultuur.  

Groninger Talentprijs

De Groninger Talentprijs is bestemd voor een talent (jong of oud) of een getalenteerde groep uit Groningen. Het doel van de Talentprijs is om de winnaar te stimuleren zich verder te bekwamen, zodat uiteindelijk het talent ook buiten de provinciegrenzen (meer) gezien gaat worden. Zowel professionals als amateurs komen in aanmerking.  

De Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst

Deze prijs van het Cultuurfonds Groningen gaat naar een amateurkunstenaar of vereniging die een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd in het afgelopen jaar. Kandidaten voor deze prijs houden zich niet beroepsmatig bezig met kunst en cultuur.   

Jury   

Voor de beoordeling van de aanmeldingen is een jury samengesteld, met leden uit verschillende culturele werkvelden. Bij de beoordeling van de aanmeldingen kijkt de jury naar de motivatie en niet naar hoe vaak een persoon, instelling of groep is voorgedragen. Dit jaar bestaat de jury uit Maria Koijck, Jan-Gerd Krüger, Renée Luth en oud-winnaars Mohamed Yusuf Boss en Cissy Joan.   
   

Editie 2023   

Ook vorig jaar zijn de Groninger Cultuurprijzen uitgereikt. Jesse Palsgraaf won de Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst, Cissy Joan won de Groninger Talentprijs en Paradigm de Groninger Cultuurprijs.

De prijzen worden sinds 2019 uitgereikt, maar door de coronacrisis en de gevolgen daarvan voor de cultuursector werd in de periode 2020-2022 de uitreiking niet georganiseerd.   

Foto: Provincie Groningen