Grote verbetering voor energielabel Groninger woningen

Grote verbetering voor energielabel Groninger woningen

PROVINCIE – Bij ongeveer de helft van de woningen in Groningen is het definitieve energielabel gunstiger dan het in 2015 vastgestelde voorlopige energielabel. Bij bijna 1 op de 3 woningen is zelfs minstens twee labelniveaus vooruitgang geboekt. Gemiddeld verbeterde het Groningse energielabel van D naar C. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Vattenfall, op basis van RVO en EP-online data.

Van label C naar B

Vattenfall maakte voor ruim 163.000 Groningse huizen een vergelijking van het voorlopige en later definitieve energielabel. De meeste Groningse woningen verbeterden van label C naar B (10.851 keer), maar ook een ophoging van E naar C (8.126 keer) en van B naar A (8.120 keer) werd werd vaak geregistreerd. Gemiddeld verbeterde het energielabel in Groningen van D naar C.

Stad meest energiezuinig

In de provinciale hoofdstad Groningen zijn momenteel de meest energiezuinige woningen te vinden binnen de provinciegrenzen. Huizen in Pekela en Westerwolde blijken juist het minst energiezuinig. Dit zijn de enige twee gemeenten binnen Groningen met gemiddeld definitief energielabel D. De overige gemeenten hebben gemiddeld energielabel C: niet slecht maar nog niet écht groen.

Verbetering noodzakelijk

Om de doelen van het Klimaatakkoord van 2019 te halen, moeten in 2030 1,5 miljoen woningen verduurzaamd zijn. Daarbij hoort dan ook een verbetering van het energielabel. Cindy Kroon, directeur Klanten bij Vattenfall Nederland: “Vattenfall investeert fors in nieuwe groene energieproductie voor onze klanten, maar ook door klanten thuis en op het werk te helpen met energiebesparing en verduurzaming. Allemaal stappen die nodig zijn om het energielabel van woningen en panden te kunnen verbeteren.”

‘Op de goede weg’

“Gelukkig laat ons onderzoek zien dat we in Nederland op de goede weg zijn, maar er is nog een weg te gaan”, aldus Kroon. “Wij onderzoeken daarom nu de mogelijkheid om later dit jaar energieadvies aan huis te kunnen aanbieden, waarbij de benodigde maatregelen in kaart worden gebracht en desgewenst een energielabel kan worden afgegeven.”

Foto: Vattenfall