‘Haal de stekker uit Eelde, de luchthaven is nagenoeg failliet’

‘Haal de stekker uit Eelde, de luchthaven is nagenoeg failliet’

EELDE – Groningen Airport Eelde is ‘technisch failliet’ en sluiting is ‘onvermijdelijk’. Dat stelt Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE).

De omwonendenvereniging schreef een brief naar de gemeenten Assen, Groningen, Tynaarlo en de provincies Groningen en Drenthe. Daarin roept zij aandeelhouders op om snel te stoppen met de noordelijke luchthaven. “Hoe langer je er mee wacht, hoe groter de imagoschade voor het Noorden”, aldus VOLE in het Dagblad van het Noorden.

‘Doelstellingen zijn onhaalbaar’

De luchthaven voorspelde in 2015 circa 410.000 passagiers voor 2019. Dit aantal blijft nu hangen op 180.000 passagiers, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het investeringsplan van 46 miljoen euro is echter gebaseerd op de optimisme prognose uit 2015. Hierdoor zijn de doelstellingen van het plan onhaalbaar geworden, zo stelt VOLE.

GAE: Te vroeg voor conclusies

Bowy Odink, commercieel manager van Groningen Airport Eelde (GAE), spreekt dit tegen. “Wij zijn niet technisch failliet. Het investeringsplan staat voor tien jaar en het is te vroeg om binnen drie jaar te concluderen dat het plan nu al mislukt is”, zo laat Odink weten in het Dagblad van het Noorden.

Foto: bilaleldaou/Pixabay