De LijnBelbussen in Groningen en Drenthe stoppen vanaf 9 april met rijden.
Voor deze trajecten wordt als alternatief het vervoer met de hubtaxi geboden. Een aantal LijnBel- bussen is vanaf december 2017 al vervangen door een vaste bus die minimaal één keer per uur rijdt.
Waarom verdwijnen de LijnBelbussen?
De LijnBelBusritten verdwijnen, omdat er erg weinig gebruik van wordt gemaakt. Minder Lijnbelbusritten en meer vaste lijnen passen binnen de netwerkvisie die het OV-bureau voor Groningen en Drenthe heeft opgesteld. Het uitgangspunt van de netwerkvisie is een basisnetwerk met buslijnen waarop van 7 tot 24 uur minimaal één keer per uur een vaste openbaar vervoer-verbinding wordt geboden. Vanuit de nieuwe visie zijn in december al enkele LijnBelbussen omgezet naar vaste lijnen. Van deze verbindingen wordt wel regelmatig gebruik gemaakt. Voor de LijnBelbussen die gaan verdwijnen is de hubtaxi het alternatief.
Wat is de hubtaxi?
Inwoners van Groningen en Drenthe kunnen, als er geen bus- of treinverbinding in de directe omgeving aanwezig is, gebruik maken van de hubtaxi. Met de hubtaxi wordt men naar de dichtstbijzijnde hub, een vervoersknooppunt met o.a. openbaar vervoer, gebracht. Op de hub kan de reiziger overstappen op bus of trein. Uitzondering: als de reis met trein en/of bus veel langer duurt dan de reis met de hubtaxi dan kan men van het huisadres naar de plaats van bestemming reizen (deur-tot-deur). Hiervoor betaalt men een hoger tarief.
Wat kost een rit met de hubtaxi?
De prijs van een rit met de hubtaxi is hoger dan een rit met de LijnBelbus. Voor een traject van hub naar deur of andersom betaalt men 2,5 x het OV-chipkaart reistarief. Voor het traject van deur-tot- deur betaalt men 5 x het OV-chipkaart reistarief.
De OV-chipkaart, sterabonnementen en het studenten reisproduct zijn niet geldig in de hubtaxi.
Een overzicht van alle LijnBelbusritten die verdwijnen, is te vinden op qbuzz.nl/gd. Meer informatie over de hubtaxi is te vinden op publiekvervoer.nl.
Foto: OV-bureau Groningen-Drenthe