Provincie investeert in innovatieve steenoven Bakkerij Haafs

Provincie investeert in innovatieve steenoven Bakkerij Haafs

Bakkerij Haafs is de grootste ambachtelijke bakkerij in de provincie Groningen. De afgelopen jaren heeft de bakkerij een sterke groei doorgemaakt.

Om deze groei te kunnen voortzetten, investeert Haafs in een steenoven met automatische belading. Met de introductie van de steenoven verwacht Haafs op termijn een stijging van de omzet en een toename van 2 extra arbeidsplaatsen. Deze investering is mede mogelijk dankzij een subsidie van € 26.248 uit het Programma Innovatief & Duurzaam MKB Groningen-2.

Haafs: “Dankzij de sterke groei van ons bedrijf gaan we bedrijfseconomisch maar ook met het oog op mens en milieu verder investeren. De introductie van deze steenoven heeft een zeer positief effect op de karakteristieke bakeigenschap van het brood. Het krijgt meer korst en dus ook meer smaak. Dit onderscheidt ons van collega bakkers. De oven is rondom van steen gebouwd en zorgt in combinatie met de automatische belading voor een meer constante kwaliteit en daarmee voor minder afval.”

Unieke bouw

Een automatische belader is voor een ambachtelijke bakkerij als Haafs uniek in Nederland. Tot op heden wordt automatische belading alleen toegepast voor industriële bakkerijen. De steenoven met automatische belading heeft een positief effect op de arbeidsomstandigheden van de medewerkers en kan een energiebesparing van circa 20% bereiken. De steenoven is daarmee niet alleen innovatief maar ook duurzaam en zorgt bovendien voor extra werkgelegenheid.

Duurzaam & innovatief

Ook gedeputeerde Brouns is positief. “Bakkerij Haafs is een begrip in onze provincie. De combinatie van duurzaam, innovatief en werkgelegenheid spreekt mij enorm aan. Vandaar dat we hier als provinciebestuur graag een ‘steentje aan bijdragen.”

Groningen@Work

Groningen@Work is het programma Economie en Arbeidsmarkt 2016-2019 van de provincie Groningen. Het doel hiervan is om de economie te versterken en daarmee zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Het programma omvat projecten, subsidieregelingen en revolverende fondsen waar ondernemers aan deel kunnen nemen of een beroep op kunnen doen.

Foto: Bakkerij Haafs