Bah! De 12 meest vieze restaurants van stad Groningen

Bah! De 12 meest vieze restaurants van stad Groningen

GRONINGEN – Dit waren volgens de inspectierapporten de meest vieze restaurants in Groningen (in willekeurige volgorde).

Meer dan tien restaurants in Groningen lapten de regels omtrent hygiëne en voedselveiligheid onwillig of onkundig aan hun laars. Dat blijkt uit documenten van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), vandaag gepubliceerd door RTL Nieuws. De inspectierapporten gaan over zaken die in 2017 onder verscherpt toezicht stonden. Welke restaurants in Groningen verdienen geen schoonheidsprijs?

1. ’t Feithhuis

Bij restaurant ’t Feithhuis aan het Martinikerkhof waren de keukenartikelen vies en was de bedrijfsruimte niet schoon. Ook kampte het restaurant met een muizenplaag. De beesten liepen voornamelijk in de keuken van het monumentale pand. De plaag werd naar eigen zeggen veroorzaakt door de bouw van het Groninger Forum, maar volgens de gemeente is dit ‘onlogisch’.

2. ’t Zwarte Schaap

Bij Eetcafé ’t Zwarte Schaap aan het Schuitendiep werd de bedrijfsruimte niet goed genoeg schoongemaakt. Ook waren de keukenartikelen vies en zaten er net te veel bacteriën op voeding.

3. La Cubanita

Tapasrestaurant La Cubanita aan de Gedempte Zuiderdiep ging een week dicht om alles grondig schoon te maken. De bedrijfsruimte was vies en artikelen waren niet schoon. Ook lagen er kapotte vloertegels in de keuken en komt de ongediertebestrijding er naar eigen zeggen regelmatig langs.

4. Satehuis

Maand op maand bleken keukenartikelen en de bedrijfsruimte van Satehuis aan de Herestraat niet schoon. Ook het pand was aan groot onderhoud toe, maar volgens de eigenaar niet rendabel genoeg om aan te pakken. De medewerkers droegen er geen handschoenen en er was onduidelijkheid over de kwaliteit van een voedselmonster.

5. Okami

Sushirestaurant Okami aan de Kreupelstraat presteerde onvoldoende op hygiëne, ongediertewering en -bestrijding, temperatuur en HACCP (een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen). Het restaurant had last van muizen, de plafondplaten voor de afzuigkap en de vloer onder de woktafel waren vuil en er hingen vetdruppels aan de TL-lamp in de afzuigkap.

6. Wah Hing

Chinees restaurant Wah Hing aan de Oosterweg voldeed jaren lang niet aan de regels. Er lagen muizenuitwerpselen op de vloer, het plafond bladderde af en ook de apparatuur was vervuild. Zo stuitte de inspecteur op vieze doeken, een vieze magnetron en vieze pannen. Ook bleken er te veel bacteriën op gegaard kippenvlees en de mie te zitten.

Het eten van Wah Hing werd bereid in het magazijn in plaats van de keuken. Aardappels werden geschild op de vloer die bovendien vervuilde zwarte voegen had. “Met [een] mes haalde ik het zwarte smeer eruit”, aldus de inspecteur. Het rapport spreekt ook meermaals van kieren en gaten.

Doordat de bedrijfsruimte tevens als huiskamer, en de keuken ook privé werd gebruikt, stonden er veel spullen in de achterste keukenruimte, waaronder een bromfiets.

7. Sushi Mall

Het Japanse restaurant Sushi Mall aan Het Hout beging een ernstige overtreding op het gebied van HACCP. Op de currysaus lag een dikke ingedroogde korst van saus. Het restaurant had bovendien vieze apparatuur en een vuil rooster bij de afzuigkap en moest grondig worden schoongemaakt.

8. Toko Hendrik

Bij Toko Hendrik aan de Korreweg kwamen de toiletten rechtstreeks uit in de ruimte waar voedsel werd gehanteerd. Het restaurant was vies en apparatuur wat in aanraking kwam met voedsel werd niet voldoende schoongemaakt of ontsmet. Hierdoor waren de gerechten ongeschikt voor menselijke consumptie.

Daarnaast waren er geen adequate maatregelen getroffen om schadelijke organismen te bestrijden en te voorkomen dat huisdieren op plaatsen konden komen waar levensmiddelen worden bewerkt, gehanteerd of opgeslagen. Het rapport spreekt van zwarte en bruine ratten en huismussen.

9. Konbu Streetfood

Bij Kombu Streetfood in de Oosterstraat was de hygiëne in de keuken en het weren en bestrijden van plaagdieren onvoldoende. De vloer, wanden, koelkasten, schappen, poten van onderstellen, trap en een tl-lamp waren vies en er lagen uitwerpselen van muizen in het magazijn.

De eigenaar gaf te kennen dat hij slechts één keer per twee weken in het bedrijf komt kijken. Ook gaf hij aan dat er geen leidinggevende in het bedrijf was aangewezen. Dat was volgens de inspecteur ook te merken. Tijdens een grondige schoonmaak stond op de deur in het Engels vermeld dat de ze door technische problemen waren gesloten.

10. Casa Mexico & Bombay Palace

Casa Mexico & Bombay Palace aan de Turfsingel serveerde gerechten die schadelijk waren voor de gezondheid. De ruimtes voor levensmiddelen waren niet zodanig dat goede hygiënische praktijken mogelijk waren. De exploitant van een levensmiddelenbedrijf kon tegenover de bevoegde autoriteit niet aantonen dat men zorg droeg voor de hygiëne en voedselveiligheid.

11. Ni Hao Stadsparkpaviljoen

De bedrijfsruimten van Ni Hao aan de Paviljoenlaan waren niet schoon, evenals apparatuur dat met voedsel in aanraking kwamen. Voeding werd niet op een juiste temperatuur bewaard en verontreinigd en de ruimtes voor levensmiddelen waren niet zodanig dat goede hygiënische praktijken mogelijk waren.

12. Ha-La

Bij Ha-La aan de Korreweg bleken monsters genomen van rijst af te wijken. Het restaurant besloot daarom geen rijst meer op voorraad te koken, maar alleen nog op bestelling te maken.

Provincie Groningen

Ook in de provincie stonden verschillende restaurants onder verscherpt toezicht van de NVWA, namelijk Vesuvio Ristorante (Hoogezand), Worstenboer / G. Wilts (Oude Pekela), Chinees-Indisch Restaurant Indrapoera (Winschoten), Chinees restaurant Ying-Ping (Winschoten) en Restaurant Waddengenot aan Zee (Lauwersoog). Inmiddels zijn de problemen bij alle bovengenoemde restaurants in stad en provincie opgelost.

Foto: Google Maps