Gitte werd het zwembad uitgezet vanwege badpak

Gitte werd het zwembad uitgezet vanwege badpak

VEENDAM – Gitte Lamper en haar vriend Leonard Besten werden door zwembad Tropiqua aangesproken vanwege ‘niet passende’ badkleding.

Gitte en Leonard wonen in de stad Groningen. Het stel zwemt al een aantal jaren in het subtropische zwembad in Veendam, op twintig minuten afstand van de stad. Maar in het begin van dit jaar worden ze in hun vrijheid beperkt als Gitte niet het badpak mag dragen dat ze wil dragen. Ze zou de toegang tot het zwembad worden ontzegt als ze nogmaals hetzelfde badpak zou gaan dragen.

Discriminatie

In het televisieprogramma Mr. Frank Visser rijdt visite deden Gitte en Leonard afgelopen donderdag hun beklag. Volgens het tweetal worden ze door het zwembad belemmerd in hun keuzevrijheid en druist dat in tegen artikel 1 van de Grondwet, waarin staat dat niet gediscrimineerd mag worden. Gitte: “Er komen daar ook mensen van een andere religie en die dragen daar dus hoofddoekjes en boerkini’s. Draag wat je leuk vindt en wat je prettig vindt. Leef en laat leven.”

De rijdende rechter kon niet meteen iets voor het stel betekenen. Een zwembad mag namelijk zelf bepalen welke regels ze hanteren. Echter zijn deze regels volgens het stel aangepast na het incident. Waar eerder stond dat bezoekers gepaste kleding moesten dragen, staat er nu dat strings niet zijn toegestaan. Visser raadt het stel aan om een kort geding aan te spannen.

Oordeel zelf

Wat vind jij? Is er sprake van discriminatie? Bekijk de hieronder het fragment en oordeel zelf. Laat je reactie achter in de comments op Facebook.

[UPDATE] In de kop van het artikel staat dat Gitte en Leonard het zwembad zijn uitgezet. Dat is verkeerd geformuleerd. Het stel mocht na het voorval gewoon in het zwembad blijven. Pas wanneer Gitte nog eens terug zou komen in hetzelfde badpak zou ze eruit worden gezet.

Foto: Mr. Frank Visser rijdt Visite/SBS6