Renovatie viaduct Vrijheidsplein tussen de groene doeken

Renovatie viaduct Vrijheidsplein tussen de groene doeken

GRONINGEN – Onder het viaduct van de zuidelijke ringweg wordt volop gewerkt. Het midden van het plein is afgezet met groene doeken.

Vincent Velthuijs van Combinatie Herepoort: “Voor de ombouw van de zuidelijke ringweg zijn we het viaduct bij het Vrijheidsplein aan het renoveren. Dat gebeurt in verschillende fases. Drie weken geleden zijn we gestart met de eerste drie fases daarvan. We verwijderen graffiti en posters, stralen oude betonconservering weg, verwijderen en repareren beton en brengen nieuwe betonconservering aan.”

“Momenteel zijn we bezig met het wegstralen van de oude betoncoating. Daarna kunnen we betonreparaties gaan uitvoeren. Hierbij worden eerst de losse, slechte delen en alle 2200 poreuze dekkingsblokjes verwijderd. Deze vullen we op met een specialistische mortel. Daarna brengen we een nieuwe coatinglaag aan die goed kan hechten. Daarmee is het beton weer voor jaren beschermd.”

De huidige werkzaamheden staan op de planning tot 7 december. “Dan is het werk nog niet klaar. Een deel van deze drie fases kunnen we vanwege de vereiste temperatuur en luchtvochtigheid pas na de winter uitvoeren. Dat geldt ook voor het vijzelen om opleggingen te vervangen.”

Het verkeer ondervindt geen hinder van de werkzaamheden. “We werken nu alleen aan de delen van het viaduct waar we bij kunnen zonder het verkeer te hinderen. De delen van het rijdek boven de rijstroken doen we in een veel later stadium, als er geen verkeer rijdt. Die viaductdelen gaan we dan op dezelfde manier stralen, repareren en coaten. Dan voeren we ook de resterende renovatiewerkzaamheden uit.”

Foto: Aanpak Ring Zuid