Groningen krijgt wijk voor tiny houses in het Westpark

Groningen krijgt wijk voor tiny houses in het Westpark

GRONINGEN – Groningen krijgt een tijdelijke wijk voor tiny houses. De huisjes moeten demontabel zijn en mogen 10 jaar blijven staan.

In het Westpark, tussen Vinkhuizen en Hoogkerk, komt ruimte voor maar liefst 30 tiny houses. De eerste bewoners kunnen er dit jaar nog in. Daarnaast is Meerstad is aangewezen voor de ontwikkeling van tiny houses. En Ten Boer kent ook al een terrein waar al tiny houses staan. De lutje hoeskes komen er op verzoek van GroenLinks en Partij voor de Dieren.

Tiny house

Een tiny house is een betaalbaar en compact huis(je) met een woonoppervlak dat meestal kleiner is dan 50 vierkante meter. Vaak wordt dit kleine huis op initiatief van de eigenaar/bewoner ontwikkeld, maar ook een projectontwikkelaar of architect kan de opdracht krijgen een tiny house te bouwen. Geen tiny house is hetzelfde: variaties in materiaalgebruik en uiterlijk.

Ook de mensen die graag in een tiny house willen wonen, hebben verschillende motieven. Het kan gaan om een starter die geen hoge hypotheek wil betalen, om een ouder stel van wie de kinderen het huis uit zijn of tweeverdieners met kinderen die hun geld anders willen besteden dan aan woonlasten. Wat hen bindt is een andere manier van wonen en leven: vrijheid, onafhankelijkheid, creativiteit en een kleine ecologische footprint.

Foto: ArmbrustAnna/Pixabay