Chili Challenge: wedstrijd in extreem pittig eten

Chili Challenge: wedstrijd in extreem pittig eten

GRONINGEN – Op 5 september wordt de eerste Chili Challenge van Groningen georganiseerd. Wie heeft de hoogste tolerantie voor pittig eten?

De wedstrijd vindt plaats bij bar Smoke aan de Grote Markt 21A. Smoke biedt de hele dag een podium voor scherpe eters en toeschouwers die de deelnemers willen zien zweten. Maak jezelf onsterfelijk door de challenge te winnen, kom iemand aanmoedigen of kom gewoon om zwetende deelnemers te zien onder het genot van een biertje.

De wedstrijd in pittig eten is een nog weinig gezien fenomeen in Nederland en de eerste in de noordelijke provincies. Bojan Aleksander, eigenaar en chef van Smoke, raakte aan de praat met mede-hothead Nick Stevens over scherp eten. Al snel werden er ideeën uitgewisseld om erachter te komen wie het scherpst kan eten in Groningen. Naast dat de gerechten pittig moeten zijn, moet het ook lekker zijn. De Chili Challenge was geboren.

Om de sauzen te ontwikkelen heeft Bojan hulp ingeroepen van mede chili-fanaat en vriend Tod Naughtmenzies Douglas, ook wel bekend als The Todfather. Samen beginnen ze met een sauzenlijn genaamd The Saucefather, waarbij de aftrap voor het publiek op het evenement is.

Rondes

De wedstrijd bestaat uit 4 rondes gerechten met sauzen. Daarna volgt de finale De winnaar/winnares mag zichzelf een jaar lang De Chili Koning/Koningin Groningen noemen en wint een diner voor twee bij Smoke.

  • Ronde 1: ‘Birds eye/rawit’ chili jam op candy bacon
  • Ronde 2: Gefrituurde boterkip gemarineerd in ‘Madame Jeanet (Scotch bonnet)’ mango/gembersaus
  • Ronde 3: Gerookte rib geglazeerd met‘Naga Jolokia (Ghost pepper)’ soja/sesam/limoen/knoflooksaus
  • Ronde 4: Citroenpeperworst gedipt in Chocolate Trinidad Scorpion barbecuesaus Finale: Een hele Carolina Reaper peper

Inschrijven

De voorinschrijvingen zijn gestart. Wil je meedoen, stuur dan een mail naar info@barsmoke.nl met in het onderwerp: Chili Challenge. Zodra het aantal deelnemers bekend is volgt een mail met exacte tijden en laatste details om de deelname compleet te maken. Kosten deelname challenge: € 12,50 incl. eten en melk om te blussen. Voor toeschouwers is het evenement gratis.

Foto: Smoke