Oosterparkwijk krijgt eerste Coöperatieve Wijkraad van Nederland

Oosterparkwijk krijgt eerste Coöperatieve Wijkraad van Nederland

De Oosterparkwijk is de eerste wijk in Nederland die een Coöperatieve Wijkraad krijgt. In de wijkraad nemen wijkbewoners samen met raadsleden beslissingen over onderwerpen die spelen in de wijk. Op dinsdag 11 juli is er een bijeenkomst over de nieuw te vormen wijkraad.

Wijkbijeenkomst

De Wijkbijeenkomst vindt plaats op het terrein van JOP aan de Klaprooslaan 304a en duurt van 17.00 tot 20.00 uur. De Bouwgroep, die de komst van de Coöperatieve Wijkraad voorbereidt, organiseert de bijeenkomst om wijkbewoners te informeren en met hen in gesprek te gaan over deze nieuwe vorm van democratie. Daarnaast kunnen de Oosterparkers workshops volgen en alvast een boodschap meegeven voor de Wijkraad. Ook is er eten, livemuziek, een Babbelbox en verzorgt burgemeester Den Oudsten om 18.30 het welkomstwoord.

Coöperatieve Wijkraad

De Coöperatieve Wijkraad wordt in het najaar samengesteld. Elf wijkbewoners krijgen hierin een plek. Wie dat zijn, zal worden bepaald door een loting. Uiteindelijk vormen de elf wijkbewoners samen met zes raadsleden de Coöperatieve Wijkraad. Daarnaast komt er een wijkpanel met 400 bewoners die meedenkt met de wijkraad.

Experiment

De Coöperatieve Wijkraad is een experiment van de Gemeente Groningen en geïnspireerd op ervaringen in Londen. Het is onderdeel van de Democratic Challenge van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken volgt het experiment met veel belangstelling en onder andere de Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt het verloop en de resultaten van het experiment.

Foto: Coöperatieve Wijkraad