Tips voor thuiswerken van platform ‘Zo Werkt Het’

Tips voor thuiswerken van platform ‘Zo Werkt Het’

GRONINGEN – Na bijna een jaar thuiswerken zijn we het ondertussen wel een beetje gewend. Maar zeker in deze lockdown kunnen sommigen van ons best nog wat tips gebruiken. Want hoe zorg je nou dat thuiswerken naast een verplichte situatie ook nog een beetje leuk en prettig is? En hoe doe je dat op een gezonde manier? Als je kinderen thuis hebt, hoe combineer je dat goed? Platform Zo Werkt Het heeft een aantal tips verzameld, we zetten ze voor je op een rijtje.

Fijn thuiswerken

Maak een planning
Als je werkplek en je woonplek hetzelfde zijn, loop je gevaar dat je werktijden minder duidelijk worden. Bepaal daarom vooraf aan je werkdag je werktijden en laat je collega’s dit weten. Houd een duidelijk ritme aan. De afwisseling tussen moeilijke en makkelijke taken, computerwerk en leeswerk zorgt ervoor dat je minder wordt afgeleid door andere zaken. Tips: Pomodoro Techniek of ALPEN-methode.

Communiceer met collega’s
Omdat je elkaar niet fysiek ziet, is het samenwerken met collega’s moeilijker. Zoek met z’n allen naar een manier waardoor jullie wel contact kunnen houden en gebruik tools die je daarbij kunnen helpen. Houdt elkaar op de hoogte waar je mee bezig bent. ‘Work out loud’. Zo verlaag je de drempel om hulp te vragen.

Gezondheid
Probeer ook tijdens het thuiswerken te blijven bewegen. Maak een ommetje of zoek online methoden om thuis te sporten. Op bijvoorbeeld Youtube zijn volop workouts te vinden en de app Ommetje motiveert een dagelijkse wandeling.

Een goede thuiswerkplek
Creëer een werkplek achter een deur om een scheiding tussen thuis en werkplek te maken. Zorg ook dat je op een goede manier kan werken. Met de juiste middelen en de juiste manier van zitten.
Een handig weetje: een werkgever mag eens in de vijf jaar een belastingvrije vergoeding van €1815,- geven om thuis een kantoor in te richten.

Thuiswerken met kinderen

Deel met je kind
Weet je kind wat je de hele dag doet voor je werk? Laat het ze eens zien. En kijk ook mee naar het schoolwerk van je kind. Dit zorgt voor wederzijds begrip.

Maak een plannetje
Maak met het hele gezin een plan wanneer er gewerkt wordt en wanneer er tijd is voor andere dingen. Dit zorgt voor duidelijkheid bij je kind en bij jezelf. Verwacht van jezelf niet dat je net zo productief bent met kinderen om je heen. Geef je grenzen aan, naar je gezin en naar je werkgever en collega’s.

Houd de kinderen bezig
Zijn ze klaar met hun schoolwerk? Dan zijn er genoeg manieren om ze toch bezig te houden. Zo zijn er online genoeg leuke kleurplaten te vinden natuurlijk. Maar je kunt je kinderen ook klusjes in huis geven, een leuke serie aanzetten of een spelletje laten spelen. Sluit samen de werkdag af door samen iets te doen zoals gezellig naar buiten of samen koken.

Afspraak is afspraak, maar flexibel
Als je thuiswerkt met kinderen is communicatie met collega’s helemaal belangrijk. Maak daarom – als dat mogelijk is – afspraken over flexibele werktijden, een afwisselende taakverdeling en zorgtaken met je werkgever. Maar vergeet dan niet je collega’s hier ook over te informeren. Zo weten zij ook waar ze aan toe zijn.

Foto/Bron: GinoPress B.V./Groningen Bereikbaar