Vijftien slimme verkeerslichten in Groningen en Drenthe

Vijftien slimme verkeerslichten in Groningen en Drenthe

GRONINGEN – Waar gewone verkeerslichten door ‘lussen’ in de weg registreren dat er verkeer overheen rijdt, zien slimme verkeerslichten daarnaast ook via apps, wat voor en hoeveel verkeer eraan komt. Ze kunnen hier de groentijden op aanpassen. Er zijn nu vijftien van deze intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) in Groningen en Drenthe.

Van die vijftien staan er vijf op de westelijke ringweg, zeven rondom de Europaweg en het Damsterdiep, één op de kruising Hoendiep-Diamantlaan en twee op de N372 bij Roden en Peize. Deze nieuwe iVRI’s zijn op vrijdag 18 juni 2021 gelanceerd.

Apps

Nadat hulpdiensten en bussen al prioriteit (en dus eerder groen) kregen bij verkeerslichten, kan de automobilist of de fietser nu ook sneller groen krijgen bij de slimme verkeerslichten. Fietsers kunnen gebruikmaken van de app RingRing. Voor automobilisten communiceert de app Flitsmeister met de nieuwe verkeerslichten. Zo kun je zien hoe lang het verkeerslicht op rood/groen blijft en wanneer het wisselt van kleur. Wel moet nog blijken hoe de slimme verkeerslichten omgaan met alle data als steeds meer mensen de apps gaan gebruiken. Het fundament van het huis staat er, nu kunnen we als bewoners van Groningen en Drenthe samen verder bouwen.

Vlog

Rob Mulder ging weer langs bij de VRI-deskundigen Martin en Wilfred van Groningen Bereikbaar, sprak met ze over deze intelligente verkeerslichten en reed mee met een chauffeur van Transmission om het zelf eens te ervaren. Benieuwd? Bekijk de vlog hier.

Foto/Bron: GinoPress B.V./Groningen Bereikbaar