Problemen met AZC zijn het geld waard voor Westerwolde

Problemen met AZC zijn het geld waard voor Westerwolde

TER APEL – De lokale ondernemersvereniging zegt last te hebben van overlastgevende asielzoekers, maar het azc niet kwijt te willen.

“Wij hebben dagelijks te maken met winkeldiefstallen. Uit de praktijk blijkt dat grofweg 99% gepleegd worden door door veiligelanders”, aldus Harry Stuulen, supermarkteigenaar en voorzitter van de ondernemersvereniging. Desondanks wil de Stuulen het azc niet kwijt. “Absoluut niet. Wij zijn blij met het vluchtelingencentrum. Ook omdat het een economische waarde heeft. De bewoners moeten boodschappen doen, en er werken heel veel mensen.”

Schadefonds

De veiligelanders, asielzoekers uit veilige gebieden, zorgen al jaren lang voor overlast. Dorpsbewoners en winkeliers klagen over geweld, inbraken en diefstal. Het kost Stuulen en zijn collega’s naar eigen zeggen zo’n 65.000 euro op jaarbasis. Schade valt echter niet op hen te verhalen omdat ze geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. Daarom wordt nu gekeken of er een schadefonds kan komen.

De SP heeft inmiddels Kamervragen gesteld over dat schadefonds, en wil niet dat de belastingbetaler opdraait voor de kosten. Een andere optie is structureel meer politie in Ter Apel, maar de Tweede Kamer stemde daar dinsdag juist tegen.

Privévervoer

Ook buschauffeurs en reizigers hebben last van de veiligelanders. Ze vallen vrouwelijke passagiers lastig, schelden buschauffeurs uit, slaan en spugen op ramen, beschadigen bussen en sjoemelen met vervoersbewijzen of weigeren te betalen. Daarom komt er nu een pendelbus speciaal voor bewoners van het azc. Het is nog niet duidelijk hoe de betaling hiervoor wordt geregeld.

Foto: Google Maps