Conducteurs Arriva knijpen oogje dicht

Conducteurs Arriva knijpen oogje dicht

OPINIE – Controleurs bij Arriva knijpen een oogje dicht waardoor men op het traject Winschoten-Groningen eerste klas kan reizen met een tweede klas kaartje.

Voor mijn werk reis ik inmiddels een maand op het traject Winschoten-Groningen van Arriva. Ik heb daarvoor speciaal een Traject Vrij abonnement eerste klas aangeschaft, maar nu blijkt dat ik me dat geld gewoon had kunnen besparen. Blijkbaar kun je met een tweede klas kaartje namelijk gewoon eerste klas reizen.

Dagelijks lopen scholieren en studenten bij het instappen rechtstreeks naar de eerste klas. Bij tussenstations blijkt het eveneens gebruikelijk om direct naar de eerste klas door te lopen. Het zit er iedere reis nagenoeg vol, terwijl er in de tweede klas nog voldoende plekken vrij zijn. Daarnaast leeft er de aanname dat je bij een “volle trein” eerste klas mag reizen.

Eerste klas is weggegooid geld

Het frustreert me dat er zo goed als geen controle is. In de maand dat ik met de trein heb gereisd, ben ik slechts drie keren gecontroleerd. En bij controle bleef het ook: “Blijf maar gewoon zitten hoor”, “Volgende keer even tweede klas gaan zitten hè?” en “Blijf dat laatste stukje maar zitten” waren de reacties van conducteurs tegen de scheefrijders. Ik vraag me dus af waarom ik in godsnaam 200 euro meer betaal voor een eerste klas abonnement.

Gelukkig heb ik geen jaarabonnement, maar een abonnement dat ik maandelijks kan opzeggen. Dat heb ik inmiddels dus ook gedaan. Sinds deze week reis ik daarom weer lekker tweede klas.

Foto: Niels Karsdorp