Column: Amoidikuhn…

Column: Amoidikuhn…

COLUMN – Al jaren staat hij op zijn vaste stek in het centrum van het Oost-Groninger koopmanstadje, recht tegenover de beste visboer van het Noordelijk halfrond, Kuhn.

Een aimabele kerel die Kuhn, geen babbelkabouter of praatjesmaker, alles behalve dat, een knoeterharde werker die sinds jaar en dag de Vietnamese loempia’s heet aan de koele Oost Groninger man brengt.

‘Coen’ .. op de kop af 40 jaar geleden kwam hij als Vietnamese bootvluchteling naar het kikkerlandje aan de Noordzee. Via een korte tussenstop door naar Friesland waar hij in het eerste jaar verplicht 400 uur Nederlandse les volgde, dat goed onder de knie kreeg, aan het werk kwam in de productie bij Philips en zijn vrouw op kleine schaal begon met het maken van Vietnamese loempia’s, en lekker!!

Ze verkochten als warme broodjes en binnen anderhalf jaar verruilde deze sympathieke kerel van werkplek en verkocht de overheerlijke waar die vrouwlief vervaardigde. Nu.. op de kop af 30 jaar staat deze goedlachse en ingeburgerde Vietnamees elk vriendelijk en goedgehumeurd te woord, onverschillig of hij al dan niet in de gebiedseigen streektaal wordt aangesproken.

“Hee, hallo die Kuhn” hoort hij uit de samengevoegde Oost-Groninger keelklanken ‘Amoidikuhn’

Bert van Vondel

Foto: Bert van Vondel