De Groningse vlag kan uit

De Groningse vlag kan uit

OPINIE – De grote ING ‘schikking’ is goed nieuws voor Groningen.

Hiermee is namelijk een definitief einde gekomen aan het idee dat Nederland een luilekkerlandje is voor multinationals en helemaal een paradijsje waar oorspronkelijk Nederlandse economische grootmachten, zoals ING er eentje is, zich alles kunnen permitteren en zelfs de wet overtreden.

Je vraagt je af, waarom nu opeens, want Rutte III is zeker niet onvriendelijker voor Nederlandse multinationals dan Rutte I of II. Integendeel. Rutte III spaart kosten, noch moeite, noch gevoelens om de werkgelegenheid te stimuleren. In de liefde en in Rutte III is alles geoorloofd. Dat blijft zo, maar Rutte III had tot vorige week alleen te maken met het parlement. Zolang 150 Tweede Kamerleden en 75 Eerste Kamerleden geen ruggengraat hebben, maar slechts een dikke huid om staande te blijven is, er dus niet niet zoveel aan de hand.

Dat is veranderd nu het Openbaar Ministerie zomaar, uit de blauwe lucht, een schikking aanbiedt aan één van de troeteldieren. De redenering was als volgt: “Jullie, ING, doen veel dat God verboden heeft, zoals meehelpen bij de witwas en je eigen bankierseed drie maal per dag breken. Dat doe je zo professioneel, dat het routine is geworden. Niemand weet meer wie hier feitelijk leiding aan geeft en daarom pakken we geen mensen met een wit boordje, maar meteen even de hele ING. Jullie kunnen nu elektronisch overmaken en vanaf nu ook gewoon gaan werken binnen de wet.”

Dit heeft er alles mee te maken dat het College van Procureurs-generaal – zeg maar de bazen van het Openbaar Ministerie – het helemaal gehad heeft met Rutte. Rutte knijpt de Politie af, loopt Justitie voor de voeten en relativeert de Rechtspraak, als dat beter uitkomt. Dat kun je beter niet doen, zeker niet in drie achtereenvolgende kabinetten, want dan is drie keer scheepsrecht en kopje onder.

De vraag is nu welke multinational is de volgende? Wie overtreedt er dagelijks willens en wetens de wet? Wie verdient er genoeg om een boete van rond een miljard euro te kunnen betalen? Wie lapt elke rechterlijke uitspraak aan zijn laars? Waar is ook eigenlijk geen feitelijk leidinggevende aan de strafbare feiten?

Na deze vragen heb ik even naar de AEX gekeken en vastgesteld dat Shell de volgende schikking krijgt aangeboden. Het strafbare feit is handelen in strijd met artikel 170 Wetboek van Strafrecht, namelijk het opzettelijk beschadigen van huizen en gebouwen, waardoor gevaar optreedt. Bij zo’n schikking wordt in de voorwaarden opgenomen, dat het vanaf nu ook afgelopen moet zijn.

Daarom kan de vlag in Groningen uit.

Pyr Larix.

Foto: Gemeente Westerwolde