In het verslag wordt verwezen naar de bestuursovereenkomst 2025-2026, die de Groninger gemeenten in juni van dit jaar sloten met het ministerie van Justitie en Veiligheid. Volgens die afspraak moeten er in Groningen 4240 duurzame opvangplaatsen zijn of worden gerealiseerd. Dat aantal ligt ruim boven de 2715 plaatsen die gevraagd worden door het ministerie. De brief en bijlagen zijn hier te downloaden ( PDF-bestand, 971 KB).
Vervolg
Alle twaalf commissarissen van de Koning sturen minister Faber zo’n verslag op. Zij neemt voor het eind van het jaar een verdeelbesluit, dat zij baseert op de twaalf verslagen. Bij provincies die tot een sluitende en uitvoerbare verdeling zijn gekomen, wordt deze overgenomen. Als dat niet is gelukt, geeft de minister in het verdeelbesluit aan wat het resterende deel van de opgave per gemeente wordt. Daarmee krijgen gemeenten een wettelijke taak om het aantal toegewezen opvangplekken te realiseren.
Oproep
De commissaris van de Koning in Groningen, René Paas, doet vanuit zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid een herhaald beroep op de minister van Asiel en Migratie om de Spreidingswet in de volle breedte uit te blijven voeren. Ook vraagt hij aandacht voor de actuele situatie in en rondom het aanmeldcentrum Ter Apel.
Paas pleit voor een oplossing die moet liggen in het realiseren van voldoende landelijk gespreide duurzame opvangcapaciteit. Bovendien moet er een realistische buffer komen om pieken te kunnen opvangen en een betere doorstroming op gang gebracht worden van statushouders uit Azc’s. Paas roept de minister op om dit met de grootst mogelijke voortvarendheid te realiseren.
Foto: Provincie Groningen (ingezonden)